Zeytinyağı Üretimi ve Doğallık Yanılgısı

Zeytinyağı insanlık tarihinin derinliklerine inildiğinde bile izine rastlanan faydaları saymakla bitmeyen bir üründür. Faydaları herkes tarafından bilinmesine rağmen ülkemizde tüketimi ayçiçek yağına göre epey azdır. Kullanımının yaygın olmamasının yanında zeytinyağı kullanan kişiler bile sağlıklı ve kaliteli zeytinyağı tüketmemektedir. Bu duruma maruz kalan kişilerin bir kısmı maddi durumlarından ötürü kaliteli ve sağlıklı ürünlere yönelemezken , diğer kısım ise zeytinyağı konusunda yeterince bilgiye sahip olmadığı için doğru ürünü satın alamıyor.

Bunun temel sebeplerinden biri ülkemizdeki doğallık algısıdır. Merdiven altı imalathanelerde üretilen ve hijyen kurallarına uyulmadan yol kenarlarında hafif yaşlı amcalar tarafından her ürünü doğal kabul eden bir algıdan söz ediyorum. Burada amaç kesinlikle insanları zan altında bırakmak değildir. Fakat doğru ile yanlışı ayırmak bazen soğan zarı soymaya benziyor. Bu durum soğana zarar vermeden zarı ayırmak gibi bir şey aslında. Şimdi zeytinyağının hangi koşullardan ve nasıl sıkılması gerektiğinden bahsetmeye başlayınca taşlar yerine oturacak diye düşünüyorum.

Erken hasat zeytinyağı nedir?

Öncelikle zeytin aşamasından başlayalım. Zeytinin içerisindeki sağlığa yararlı antioksidan, fenol gibi maddeleri maksimum verimle zeytinyağına aktarabilmek için zeytin yeşil halindeyken yani tam olgunlaşmamışken toplanır. Aynı zamanda zeytini olgunlaşmadan toplamak daha iyi bir aroma elde etmeyi de sağlar. Maksimum verimin elde edilme süreci , sadece zeytini erkenden toplamayla bitmiyor. Zeytinin dalından toplandıktan sonra zeytinyağına dönüşmeden beklediği her an içerisindeki Oleik Asit değeri artış göstermekte ve içerisindeki faydalı bileşenler azalmaktadır. Dalından toplanan zeytin hızlı bir şekilde zeytinyağına dönüştürüldüğünde gerçekten kaliteli bir zeytinyağı elde edilir. Bu tür elde edilen zeytinyağı ürünlerine Erken Hasat Zeytinyağı denilmektedir.

Sızma zeytinyağının özellikleri

Zeytin dalından koptuktan sonra güneş ışığından bile etkilendiği için bazı zeytinyağları, zeytinlerin gece vakti hızlı bir şekilde toplanıp güneş ışığı görmeden işlenmesiyle elde edilmektedir. Bu zeytinyağlarının oleik asit değeri oldukça düşüktür. Oleik asit değeri zeytinyağının sızma olup olmadığını gösteren kıstaslardan belki de en önemlisidir. Bir zeytinyağının sızma olması için Oleik Asit değerinin 0 ile 0.8 arasında olması gerekmektedir. Bir zeytinyağı markasının ürünlerinde “sızma” ibaresini kullanabilmesi için devletimize ait laboratuvarlardaki testlerden başarıyla geçmesi gerekmektedir. Zeytinin zeytinyağına dönüşürken geçtiği çetrefilli aşamaları detaya inmeden yüzeysel olarak anlattım. Detaya insem bir bu kadar daha incelik çıkardı fakat sizi detaylarla boğmadan verilmek istenen mesaja yöneltmek istiyorum.

Fabrika üretimi ama doğal zeytinyağı

Firmaların üretim yaptıkları tesisler devletimiz tarafından sürekli denetlenmektedir. Artık çoğu zeytinyağı firması kontinü sistem denilen el değmeden üretim modeline geçmiştir. Üretim aşamasında makineleşme olayı halkımız tarafından doğallığı yok edici bir olay olarak gözükmektedir. Aslında tam tersine üretim yaparken insan kaynaklı hataların ve oluşabilecek olumsuz faktörlerin önüne geçmektedir. Zeytinyağını insan ve makine üretirken içerisine farklı madde katıldığı, ambalaja girmiş ürünün içerisinde kimyasal olduğu algısını bir kenara bırakmalıyız. Doğal olduğu kanaatine vardığınız denetlenmeyen üretim tesisleri (!) zeytinyağı içerisine istediğini katabilirken, üretim tesisleri denetlemelerini geçtim, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri markaların ürettiği ürünlerden zamanı ve mekanı önceden planlanmadan bir numune alıp analiz işlemine tutarken bu iddiaların ne denli yanlış olduğu ortadadır.

Doğal soğuk sıkım zeytinyağı

Hasılı yeterli araştırma yapıldığı takdirde doğal olana ulaşmak zor sayılmaz. Fakat benim tercihim eğer ulaşma imkanım varsa soğuk sıkım zeytinyağı kullanmaktan yanadır. Zeytinyağının lezzet ve aroma açısından en kaliteli ve sağlığa en faydalı olan versiyonu soğuk sıkım olanıdır. Babam, soğuk sıkım zeytinyağını köy fabrikalarından temin edip halk pazarlarında satıyor. Bu nedenle ulaşmam oldukça kolay 🙂 Çevremdeki bir çok arkadaşıma temin ettim ve ne babamın müşterilerinden ne de kendi çevremden olumsuz dönüş almadım. Bu yazının başında ticari bir niyetim yoktuysa da şuan neden olmasın diyorum. Denemek dilersen bana adamkarga.net@gmail.com maili üzerinden ya da instagram hesabımdan ulaşabilirsin.

Umarım bir nebze faydalı bir yazı olmuştur. Sağlıcakla kal…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Zeytinyağı Üretimi ve Doğallık Yanılgısı” için 2 yanıt

  1. Huriye avatarı

    Babam 18 litre alıp gelmiş ya ama o bitsin hemen ulaşacağım size. 🙈

    1. Adamkarga avatarı

      Olur elbette 🙂 Afiyet olsun

dedemin kaşları gözleri üzerine dökülür ve ben ona benzemekten korkardım çocukken. büyüdüm, o ise yaşlandı; alzaymıra bağlı nokta noktalar nedeniyle vefat etti birkaç yıl önce. o vefat edince fark ettim tek tük uzayan kaşlarımı ama kaştan değil unutmaktan korkuyordum artık.

adamkarga © 2009-2024 | blogun içerikleri Allah’a emanettir. #işbirliği