Om Shanti Om Filmi ve Reenkarnasyon İnanışı

Eğer Om Shanti Om filminden konuşacaksak reenkarnasyon inanışına da bir miktar temas etmek gerekecek demektir. Hint kültür ve inanç sistemlerinin temelinde reenkarnasyon inanışı vardır. Hindistan’da birçok dinî yapı bulunsa da çoğunluğu Hint kültürünün etkisiyle diğer coğrafyalardaki yaşantı biçimlerinden farklı şekillere bürünebiliyor. Hindistan’ın büyük çoğunluğu (yaklaşık %80) Hinduizm inancına sahip. Hinduizm’e bir din diyebileceğimiz kadar asırlardır süregelen kültürel bir birikim de diyebiliriz. Om Shanti Om filminde hikâyenin başrolünde, Hinduizm’in temel inanışlarından olan “reenkarnasyon” yatmaktadır.

Reenkarnasyon Nedir?

Diğer adıyla tenasüh olan bu kelime, ruh göçü anlamına gelir. Bize çok da uzak olmayan bu inanışa Şamanizm ve Nusayrîlikte de rastlarız. İslam ve diğer tek tanrılı dinlerde genel itibariyle kabul görmüyor olsa da İslamî bir topluluk olan Bâtınîlik, tenasühe inanır. Fakat farklı dinlerde farklı anlamlar ve amaçlar kazanan reenkarnasyon inanışını filmimizin gözüyle yani Hinduizm temelinde değerlendirmeliyiz.

Hinduizm’e göre reenkarnasyon inanışı, insanlar arasında bir adalet sistemi oluşturmaktadır. Farklı şartlarda dünyaya gelmeye zorunlu kılınmış olan insanların, ruhların desek daha doğru olur, kendilerini olgunlaştırmaları için yeniden dünyada bir insan vücudunda yaşamaya ihtiyacı olduğu kabul edilir. Kast sistemine sahip olan Hinduizm’de reenkarnasyon, alt tabakalarda yaşayan insanlara, bu yaşamlarında isyan etmedikleri ve kendi tabakalarının en iyilerinden oldukları takdirde bir sonraki yaşamlarında üst seviyede doğabileceklerini vadeder. Örneğin, bu hayatında bir sudrasın (köle) ve köleliğini en iyi şekilde yapmalısın ki bir sonraki bedeninde vaisya yani esnaf veya çiftçi sınıfında olabilesin. Kölenin bile haline şükredecek çokça sebebi var çünkü köleliğin de altında kast sistemi dışında bırakılan ve diğer insanlardan uzaklaştırılarak hor görülen paryalar var. Hinduizm’in kast sistemi, dünyanın görüp görebileceği en acımasız inanışlarından birisi olabilir. Bu sistemi eleştiren ve sistemin altında ezilen insanları anlatan nice Hint filmi de bulunmaktadır. Bunların en bilineni yine bir Shah Ruhk Khan filmi olan Swades’tir. Swades filmi hakkında bir zamanlar yazdığım şu yazıyı okuyabilirsin.

Om Shanti Om Filminde Reenkarnasyon İnanışı

Om Shanti Om filminde reenkarnasyon inaşının en duygusal, romantik yönüne şahit oluyoruz. Kahramanımız Om’un ikinci sınıf bir oyuncu iken üst tabakadan Shanti’ye aşkı ile kül olması ve yeni bedeninde bu yangını söndürerek, adaleti sağlayıp küllerinden doğan yeni bir aşka kavuşmasını anlatır. Ve evet, Hint sinemasında da kast sistemi vardır. İkinci sınıf yani figüran bir oyuncu ailesinin ferdi, başrol olamaz. Filmin başrolü olan Shah Rukh Khan, ülkesinde bu sistemi delerek başrol oyuncusu olabilen nadir bir isimdir.

Om Shanti Om Filmi Hakkında

Başrollerinde Shah Rukh Khan, Deepika Padukone ve Shreyas Talpade’nin olduğu Om Shanti Om, klasik bir Hint filmi. Om, bir figüran oyuncu ailesinin sevgili oğludur. Hayalleri kast sistemini aşarak yakın arkadaşı Pappu ile başroller almak ve en iyi oyuncu ödülüne kavuşabilmektir. Bu hayallere ünlü oyuncu Shanti’nin aşkı eşlik eder. Shanti’nin posterleri ile konuşabilmekten bile mutlu olan Om, bir gün film setinde Shanti’nin hayatını kurtarır ve arkadaşlıkları başlar. Fakat hazin bir kaza(!) ile ölen Om, yepyeni bir bedenle dünyaya gelecek, Shanti ve eski bedeni için adaleti sağlayacaktır.

Filmi izlerken çok rahatsız olduğum bir noktayı ifade etmeden geçemeyeceğim. Filmi dört kez izlememe engel olamayan bu durum; oyuncuların rollerinde bilinçli olduğunu düşünmeye sürüklendiğim yapmacığa yakın tavırlardır. Çünkü hem Shah Rukh Khan hem de Deepika Padukone ve diğer tüm ana kadroyu defalarca kez izlemiş ve mükemmel oyunculuklarına şahit olmuştum. (iki eli yanlara açılan adam emoji hayal edin lütfen burada)

Om Shanti Om Filmi Yorumu – Kişisel Notlar

  • Filmi izlemekten keyif alıyorum. Uzun bir aranın ardından dördüncü seyrim sonrası kaleme aldığım bu yazıdan sonra herhangi ek bir güzelleme yapma gereğim olmadığını düşünüyorum.
  • Filmi tekrar tekrar izlememe neden olan bir şarkı var: Saçma bir duyguya kapılıyor ve filmin sahneleri arasında dolanırken buluyorum kendimi! Hatta bu yazıyı yazarken en az elli kez tekrar etmiştir. > Main Agar Kahoon
  • Filmin en duygulandığım sahnesi; Om’la tanıştığımız ilk bedeninde elindeki şarap şişesi ile yaptığı hayali en iyi oyuncu ödülü konuşması anını ikinci hayatında tekrar ettiği andı. Filmi izlerseniz, anlarsınız! (yine iki eli yanlara açılan adam emoji hayal edin lütfen burada)

Derler ki; eğer bir şeyi kalpten istersen, tüm evren onu almanız için çalışır.

Eğer daha fazla film tavsiyesi okumak dilersen, blogumdaki diğer seyirlik yazılarına buradan ulaşabilirsin. Çizdiğim öne çıkarılan görselin anlamını filmi izledikten sonra fark edebileceğinizi ümit ediyorum. Sağlıcakla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

dedemin kaşları gözleri üzerine dökülür ve ben ona benzemekten korkardım çocukken. büyüdüm, o ise yaşlandı; alzaymıra bağlı nokta noktalar nedeniyle vefat etti birkaç yıl önce. o vefat edince fark ettim tek tük uzayan kaşlarımı ama kaştan değil unutmaktan korkuyordum artık.

adamkarga © 2009-2024 | blogun içerikleri Allah’a emanettir. #işbirliği