adamkarga

adamkarga da derler kararsız bir âdem.. öykü sever.. blog yazar, vlog çeker. bir öykü kitabı yazdı.

Atilla’nın Atını Çalan Çocuk

Kitabın bu ilgi çekici adının aslında sadece bir esrimenin ürünü olmasına üzülsem de -sanırım daha fantastik bir kurguya işaret zannerek heveslenmiştim- beni şaşırtmayı ve hatta sarsmayı başardı. Yüz sayfayı aşmayan fakat öyküsünde yüzlerce sayfalık düşünce yükü ve mesaj barındırsa da oldukça akıcı ve sürükleyici bir roman Atilla’nın Atını Çalan Çocuk.

Bilmen gereken bir şey var kardeşim. Toynaklarından ayakkabı yapayım, böylece ayağımı attığım yerde bir daha asla çim bitmesin diye Attila’nın atını çalan çocuğum ben. Kötü adamlar tıpkı Tanrı’nın musibetinden korkar gibi benden korkar çünkü dünyayı bir uçtan diğer uca gezerken onların topraklarını ve tohumlarını kuruttum ben.

Atilla’nın Atını Çalan Çocuk, Ivan Repila

Atilla’nın Atını Çalan Çocuk, İspanyol yazar Ivan Repila’ya ait ve kendisinin Türkçe’ye çevrilen ilk ve şuan için tek -umarım kısa sürede diğer eserleri de çevrilir, zira buna değeceğini hissediyorum- kitabı. Kahramanlarımız, iki kardeş. İsimlerini bilmiyor ve aralarındaki yaş farkını ifade ettiğinden şüphe duyulası birer sıfatla; Büyük ve Küçük olarak tanıyoruz. İki kardeşin düştükleri bir kuyudan çıkış çabalarına ve çıkamayacaklarını anladıkları zaman yaşadıkları duygu durum değişikliklerine, esrimelerine ve yaşam mücadelelerine şahit oluyoruz.

Kim bilir belki böylece yıl dönümü ayak izlerinden ve gürültüden ibaret bir titremeyle karanlığı aydınlatır, bizlerse yarın bu amansız rüyadan, yükselen denizin cesaretiyle uyanır, bizleri susturan duvarları yerle bir eder, yerimizi geri alır, sözümüzü söyleriz.

Atilla’nın Atını Çalan Çocuk, Ivan Repila

Kitabı soluksuz okudum. Başladı ve bitti. En az kitap kadar ilginç bulduğum bir şey de kapak tasarımı olmuştu. Dergah Yayınlarının, İspanyolca orijinal metninden Öznur Karakaş çevirisi ile yayımladığı kitabın, Ömer Faruk Yıldız tarafından tasarlanan kapağı, kitabın hem orijinal ilk baskısından hem de İngilizce baskısından hatta diğer dillerdeki tüm kapaklardan kat kat daha iyi; kitap gibi derin ve anlamlı (Şekil 1A).

Kitaba başlayın ve bitirin. Zihninizde, gönlünüzde bir yerlere dokunacağına eminim. Yazıyı hem yazar hem de çevirmen hakkında bilgi kırıntıları ile sonlandırıyorum. Sağlıcakla…


Ivan Repila Kimdir?

Ivan Repila, 1978 yılı İspanya, Bilbao doğumlu. Düzyazıda özgünlüğü ve yakaladığı derinlik ile tanınan yazar Ivan Repila, editörlükte yapmaktadır. Tüm bunların yanı sıra çağdaş şiir konusunda uzmanlaşan bir sanat kurumunun da kurucu ortağı ve yayın yönetmenidir (MasMédula Ediciones). Yazarlığı öncesinde çeşitli ulusal ve uluslararası organizasyonlar, kurumlar için çalışmış, grafik tasarım ve reklam işleri yürütmüştür. Şimdilerde ise konferanslar ve kültürel festivaller (tiyatro, dans ve müzik) üretiyor, koordine ediyor, yönetiyor.

Orijinal adı El niño que robó el caballo de Atila olan Atilla’nın Atını Çalan Çocuk kendisinin ikinci romanıdır. Yazarın bu romanı ile dünyaya açıldığını söylemek yanlış olmaz zira İngilizceye ilk çevrilen eseri de yine Atilla’nın Atını Çalan Çocuk’tur (The Boy Who Stole Attila’s Horse). Ivan Repila’nın diğer kitapları ise Una comedia canalla, Prologue for a war, El aliado, Votos… Eğer yazarı daha yakından tanımak dilerseniz Sophie Hughes ile yaptıkları röportajı okuyabilirsiniz.

Öznür Karakaş Kimdir?

Öznur Karakaş, Atilla’nın Atını Çalan Çocuk kitabını İspanyolca orijinal metninden çevirerek bizlere sunmuştur (İlk İspanyolca çevirisi imiş ama kitabın tüm hissini harika aktarmış, ne de güzel yapmış.🙂). Bundan sonrası mevzu bahis kitaptan alıntıdır: Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Galatasaray Üniversitesi, ardından da Toulouse Jean-Jaures ve Prag Karlova Üniversitelerinde felsefe yüksek lisans eğitimi aldıktan sonra Universitat Oberta de Catalunya’da Bilgi ve Enformasyon Toplumu doktora programına bağlı Disiplinlerarası Internet Araştırmaları grubunda doktorasını tamamladı.

örülenler:


Söylenenler

“Atilla’nın Atını Çalan Çocuk” için 2 yanıt

  1. İlk alıntıyı arka kapakta görsem hemen alırdım ben, yine dikkat çekici bir kitap paylaşımı olmuş. 🙂

    1. Teşekkür ederim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir