Çocukluk yıllarımda fantastik ve büyüleyici çizgi romanlar etrafımda uçuşsa da bir sefer hariç alıp okuma şansım olmamıştı. Harçlıklarımdan artırdığım ve alıp gizli gizli, apartman merdiveni altında, odunların arasında okuma çabamın daha ilk dakikalarında yakalanmış ve yaptığım gereksiz harcamanın cezasını çekmiştim. Kendi paramı kazanmaya başlayana kadar unutmayı başardığım bu sevgimi, son yıllarda yerli çizgi roman eserlerini takip ve temin ile yaşıyorum. Instagram da çizgi roman ilgimi fark etmiş olacak ki, geçtiğimiz günlerde önüme çıkardığı bir reklam ilgimi çekti: Barlas Tunga adında bir çizgi roman çalışması. İki arkadaşın büyük bir heyecanla ortaya çıkardığı bu iş, yapılabilecek olumlu eleştirileri dahi bir kenara bırakıyorum şimdilik, oldukça başarılıydı ve hemen hazırda olan ilk iki sayısını sipariş verdim. Türk süper kahramanlarla dolu bu destanı kaçıramazdım.
Barlas Tunga kimdir?
Barlas Tunga, çizgi romanın evreninde, Oğuz Kaan’ın torunudur. Oğuz Kaan’ın ölümünün ardında tahta geçer. Dünyayı ve Türkleri Anunnakiler adlı bir topluluktan korumak için mücadele verir. Bu mücadelede düşman çok güçlüdür ve uzay teknolojileri ile Barlas Tunga’nın Mu Kıtasındaki yuvasına varana kadar her bir yana sızarlar. Barlas Tunga, her şeyini kaybetmenin eşiğinde iken Anunnakiler’in silahı ile silahlanır ve insanüstü güçlere sahip olur. Fakat insanüstü güçlere sahip olan bir tek değildir. Görevi Türkleri korumak olan kahramanımızın daha ikinci bölümden yardımcısı olacak daha nice Türk kahraman dostları olacaktır.
Barlas Tunga, çizgi romandaki diğer süper kahramanlar ve çizgi romanın evreni hakkında instagram hesaplarından detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Göz atmanızı tavsiye ederim 😉
Barlas Tunga çizgi roman evreni
Çizgi roman günümüzde başlıyor fakat ilk sayıda hikayeyi ve kahramanımızı daha yakından tanımak için geçmişe kısa bir yolculuk yapıyoruz. Çizgi roman, Mustafa Kemal Atatürk’ün Güneş Dil Teoremi üzerine kurulmuş. Belli tarihsel gerçeklere dayanarak fantastik ve destansı bir evren oluşturmuşlar. Odin ve Rüstim’i dahi ırklarına ihanet eden birer Türk olarak gördüğümüz çizgi romanda baş düşmanımız ilk sayıda Odin iken, ikinci sayının sonlarına doğru her şeyin başlamasına sebep olan Anunnakiler tehdidi ile burun buruna geliyoruz. Evrenin temelinde evrenin en güçlü teknolojilerine griler adı verilen uzaylı canlıları köleleştirerek sahip olan Anunnakiler, dünyayı kendi köleleri yapmak isterlerken karşılarında Türkleri bulurlar. Dünyanın dört bir yanında anlatılan tüm destanların ve mitlerin kahramanları, aslında Anunnakiler’in Türklere karşı kurduğu bir planın eseridir.
Barlas Tunga çizgi romanı yorumum
Her şeyden önce, teşekkür ve tebrike layık bir çalışma, gayret olduğunu ifade etmeliyim. Batılı kahramanların yanında kendi tarihimizdeki yiğitlerin adını unutur olduğumuz zamanda böylesi bir gayret, takdire şayan. İki kişilik bir ekiple yapabileceklerinin en iyisini ortaya koymuşlar: Eser sahibi ve araştırmacı yazarı İrfan Faruk Özten ile çizer Mustafa Uslu.
Yapıcı olacağını umduğum eleştirimlerim elbette var. Öncelikle hikaye anlatımında zaman mevhumu umursanmamış. -di’li geçmiş zaman ile başlayan ve şimdi zaman ile devam eden cümlelerin yan yana oluşu, anlatım bozuklukları vb. durumlar akışı çok kötü etkiliyor. Çizimler ise çizer arkadaşımızın büyük gayretleri ortaya çıkmış olsa da çizgilerin zamanla daha da kaliteli olmasını ümit ediyorum. Yer yer oldukça basit kalan çizimler üzüyor ama yine de okumaktan keyif alıyorsunuz.
İrfan Faruk Özten ve Mustafa Uslu’yu gayretleri sebebiyle kutluyorum. Umarım öykü ve çizimi geliştirerek nice sayılar çıkarır ve umduklarından fazla okuyucuya ulaşabilirler. Bu yazıyı tamamen içimden geldiği için yazdım. Çizgi romanı ücreti ile kendimce az da olsa destekleyebilmiş olmak adına temin ettim. Diğer sayıları da merakla bekliyor olacağım. Merak ettiğim bir yerli süper kahraman çalışması daha vardı: Türkmen. Ona henüz ulaşma şansım olmadı ama onu da burada meraklısı için anmış olalım 🙂
Son olarak sizleri kısa ilginç hikâyeler ve video günlükler paylaştığım youtube kanalıma davet etmek dilerim.
Bir yanıt yazın