Okuduğum kitaplarda yeni yeni kelimelerle tanışmak, kitap okumaya dair en sevdiğim şeylerdendir. Bir kitap bana yeni bir kelime katabiliyorsa, o kitabı ayrı bi’ seviyorum. Kelime dağarcığımı geliştirmek adına ara ara sözlük okumaları yapıyor olsam da bu yeni kelimeler hayatımda çok fazla kalıcı olmuyordu. Hatta tuttuğum defterlerin bir köşesinde sözlükler oluşturuyor fakat yazdığım yeni kelimelere tekrar tekrar dönüp bakamıyordum. Hasılı öyle bir şeye ihtiyacım vardı ki hayatıma, yazdıklarıma aktarmak istediğim yeni kelimeleri tek bir yerde toplayabileyim, dilediğim zaman aralarında gezinebileyim.
Burada farklı bir dil öğrenirken kazanılan yeni kelimelerden bahsetmiyorum. Bu amaçla zaten sayısız uygulama mevcut. Aradığımız şey kendi dilimizde kelime dağarcığımızı geliştirmeye vesile bir çalışma. Bahsedeceğim program ise yalnızca Android cihazlarda yer alan bir uygulama.
İnternette buna dair aramalar yaparken farklı web scriptleri ve mobil uygulamalarla karşılaştım. Bir ara kelimelerin sahibi Sezer Bey’e bile yüzsüzlük edip, yapılabilir mi diye sormak bile geçti içimden 😄 Hatta direkt blogumda bir eklenti ile sözlük sayfası oluşturmayı da denedim. Fakat yeni kelime girmek oldukça zahmetli olduğundan vaz geçtim. WordPress bloglarda kullanılabilecek Heroic Glossary adlı eklenti ise diğerleri arasında en sadece ve bedava kullanım için en uygunu. Fakat konumuz çok daha kolay bir şekilde kendi sözlüğümüzü oluşturmak üzerine olduğu için keşfettiğim mobil uygulamayı anlatmak istiyorum.
sözlük oluşturma uygulaması: Create Dictionary

Uygulamamızın adı Create Dictionary. Maalesef sadece android marketlerde yer alan uygulamanın iOS cihazlar için bir muadili var mıdır bilemiyorum. Uygulamada farklı başlıklar altında sözlüklerinizi oluşturabiliyorsunuz. Kelimelerinizin hem anlamını hem de örnek cümlesini ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca kelimenin anlamını bilmiyorsanız internet üzerinden arama yapmanızı da sağlıyor uygulama içerisinden. Yine aynı kolaylıkla kelimeye dair bir görsel yükleyebiliyor ya da yine internetten aratarak ekleyebiliyorsunuz. Bu kadar kısa ve basit aslında her şey. Elbette kelimelerinizi eklenme tarihi, harf sırası ya da rastgele şekillerde sıralandırabiliyorsunuz. Ayrıca tüm sözlüğünüzü pdf formatında dışarı da aktarabilir, farklı projeler için kullanabilirsiniz.

Ben bu uygulamayı okuduğum kitaplarda öğrendiğim ya da bildiğim halde sık kullanmadığım kelimeler için kullanıyorum. Yazarın örnek cümlesini de ekleyerek pekiştiriyorum kelimeyi. Benim için harika bir uygulama ve umarım birilerinin de aradığı bir şeydir de vesile olmuş olabilirim 😊
Son okuduğum kitaplara dair yazılarımı görmek istersen kitap yorumları ulamını ziyaret edebilirsin. Ayrıca belki kendi yazdığım kısa öykü kitabım da ilgini çeker: Öykü kitabımın satış sayfasına buradan ulaşabilirsin. Sağlıcakla…



İlginçmiş hiç düşünmemiştim. Bu hafta bende Birhan Keskin okurken gaseyan diye bir kelime ile karşılaştım, nedense çok yer etti beynimde. 🙂
İlginç ve keyifli kelimeler var hiç kullanmadığımız 🙂 Bunları bir şekilde toparlamak istiyorum ve umarım güzel bir proje olur benim için 🙂
Paylaşım için teşekkürler.
Rica ederim, umarım faydalı olur.
Kendi sözlüğümü oluşturmak için bir fikir, uygulama veya eklenti ararken yolum tanıdık bir yere çıktı. Mutluyum.
Bahsettiğiniz uygulama şimdilik işimi görecek sanırım. Zaman içinde yeterince ilerleme sağlayabilirsem bunu bloğa taşımayı da düşünüyorum. Ama şimdilik bu uygulama üzerinden biraz kayıt yapmam gerekiyor. İnşallah maymun iştahlılık yapmam. Yarım bıraktığım pek çok şeyi hatırlayınca biraz ümitsizlik kaplıyor içimi.
Öyleyse bana kolay gelsin. ????
Web sürümü var mı? ya da direkt blog hesabımıza böyle bir özellik eklemek zor mudur sizce?
Bunun için olan temalar vardır illa ki. WordPress üzerinde eminim bir eklenti de bulunabilir
Kendi sözlüğümü oluşturma fikri gerçekten ilham verici! Yazarın önerilerini uygulamak için sabırsızlanıyorum. Teşekkürler!