adamkarga

adamkarga da derler kararsız bir âdem.. öykü sever.. blog yazar, vlog çeker. bir öykü kitabı yazdı.

Kartpostal Nedir, Nasıl Yazılır?

Telefon, internet, bilgisayar gibi iletişim araçlarının olmadığı günlerde kartpostal, mektup ve telgraf ile haberleşme, görüşme sağlanıyordu. Aslında yakın bir geçmişe kadar bunu koruduk. Evinde 90’lı yılların başlarında gelmiş kartpostal olmayan pek yoktur sanıyorum. Askerden gönderilmiş ya da herhangi bir doğum günü tebriği gibi. Şimdilerde ise iletişim aracı değil. Türkiye’de yaklaşık on beş bin kişinin ilgilendiği bir hobi. Eskide kaldı zannedilse de hala hatırı sayılır bi kullanıcı kitlesi var bana göre.

Hobi olmasının sebebi ise şu; şöyle bir düşünün bulunduğunuz ülkenin hiç gitmediğiniz bir şehrinden ya da gitmediğiniz/gidemediğiniz dünyanın farklı ülkelerinden, hiç tanımadığınız insanların el yazılarının ve kendi cümlelerinin olduğu, ilginç ve belki nadir bulunan pulların damgalarıyla beraber yer aldığı muhteşem görselli anılar biriktiriyorsunuz. Siz de aynı şekilde kartpostallar hazırlayıp dünyanın öteki ucuna kuş olup uçuruyorsunuz. Farklı hikayelere ortak olup, insanları kendi hayatınıza ucundan da olsa ortak ediyorsunuz. Bunun verdiği his muhteşem. Postacıyı beklerken ya da posta kutunuzda kartpostal görüp telaşla açmaya çalıştığınız o anki heyecan, gerçekten pek çok şeye değişilmez.

Gelelim kartpostalın fizik kurallarına. Dünya genelinde kabul gelen standart ölçüsü 10×15 cm olan kartpostalları günümüzde çok farklı boyutlarda ve şekillerde görmek mümkün. Dikdörtgen, yuvarlak ya da “noneshape” denilen şekilsiz kartpostallar. Ön yüzünde aklınıza gelebilecek her türlü görselin ve tasarımın yer aldığı kartpostalların arka yüzü ise boş. Ad, soyad, adres, tarih, tebrik, iletişim gibi yazıların yazılabilmesi ve pul/damga yapıştırılıp gönderilmesi için.

Peki nasıl yazılır?

Kartpostalın sağ alt köşesi genel olarak alıcının ad,soyad ve adresinin yazılması gereken kısımdır. Sağ üst köşe ise pul ya da pullar için. (Pulun ne olduğu, nasıl kullanıldığı ve nereden temin edildiği ise ayrı bir yazı konusu ???? Sol taraf ise tarih, haberleşme,tebrik, etiket, desenli bant, damga gibi yazı ve süsleme için ayrılan kısım.

İşte bu kadar! Kartpostal gitmeye hazır. Evet, evet. Kartpostallar bu şekilde açık seyahat ediyor. Zarfa koymak yok. Çünkü onu değerli ve özel kılan yanı bu. Yazılı, pullu ve damgalı bir şekilde seyahat ediyor olması, binlerce kilometre öteden elinize sağ salim ulaşması sizce de muazzam değil mi?

Şimdilik benden bu kadar. 
Sevgiyle kalın, Happy Postcrossing!

Melek (Karganın hanımı)

örülenler:


Söylenenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir